Desatero sběrače borůvek

Borůvky sbírám, zpracovávám i jím. První uvedenou činnost jsem dříve absolutně odmítala, neb paběrkování mě vážně nebaví. Mé nahlížení na fialové zlato změnil až hřeben.

Od doby procitnutí jsem si zaznamenala několik pravidel. Vlastně desatero. Ráda se o něj podělím.

Volte pečlivě místo – kam a kdy půjdete borůvčí očesávat je nesmírně důležité. Vyhněte se národním parkům, chráněným rezervacím, soukromým pozemkům a ohradám s volně se pasoucí zvěří. Rozhodně není s podivem, když  statný býk vyhledává společnost nevinných sběračů lesních plodů.

Vybavte se – nezapomeňte na důkladné zajištění všech materiálních záležitostí. Pořiďte si fialové boty, ponožky, kalhoty, tričko, mikinu a v ideálním případě i spodní prádlo. Nedopadnete potom  jako já.

navary-053

Vybavte se na druhou – dostatek nádob na sběr je základem úspěchu. Nepoznala jsem většího zoufalce, než člověka, který uprostřed lila moře hledá po kapsách batohu zatoulané sáčky, svazuje rukávy u trička, aby z něj vytvořil pytel a prosí nebesa o seslání dávky hypermarketových igelitových tašek.

navary-037

Vybavte se na třetí – hřeben. Kdo jednou zkusí, už jinak nechce. Argumenty ochránců přírody o ochraně keříčků jsou naprosto liché. Pokud nehřebelcujete s vervou závodníků F1, nemůžou rostliny vůbec trpět.

Chemie neškodí, naopak – narepelentujte se! Pokud vám přítel radí, že při dostatečné konzumaci fernetu „nedoleze klíště ani ke kolenům a hned odpadne“, nevěřte mu. Tyhle potvůrky jsou vytrvalé a obzvláště v lesních oblastech i hojně se vyskytující. Přípravu rozhodně nezanedbejte!

Zvolte si vybrané společníky – nechte doma manžela, přítele, psa i kanárka. Jedinci silnějšího pohlaví kupodivu neprojevují pro piplavou práci dostatek pochopení a zejména trpělivosti, čtyřnohý kamarád pak může způsobit více škody než užitku. Obzvlášť pokud má přídomek „likvidátor“. Pokud opravdu trváte na jeho účasti, naučte ho konzumovat jiné lesní plody, třeba maliny. Rovnou z keříčku, ať mu je nemusíte předsbírávat. Trpělivé a hlavně pracovité děti jsou povoleny.

maliny Julka

Eliminujte nezvané parťáky – v borůvčí často sídlí hadi, myšky a jiná havěť. Obujte pevné pracovní boty, vyhrňte vyšší ponožky či podkolenky, našlapujte jen do míst, kam vidíte. Znamení v podobě hadího uštkutí nepatří k těm nejvyhledávanějším suvenýrům z dovolené.

Zásobte se dostatkem tekutin. Při sběru nevyhladovíte (fialové rty vás usvědčí), ale snadno můžete dehydratovat. Přibalte tedy do baťůžku lahev s vodou, šťávou či jiným nefernetím nápojem (viz bod 5).

Lístky pusťte z hlavy. Po náročné fázi sběru nepřipusťte, abyste museli úlovek i dále zpracovávat.  Maminko, děkuji!

navary-002-2

Kam s nimi? Už v průběhu lovu byste měli podle velikosti úrody zvažovat, jak s borůvkami naložíte. Malé množství stačí zpracovat na koláč či knedlíky, pokud se zadaří více, pusťte ke slovu mrazák nebo zavařovací hrnec. Rozmačkané s cukrem a mlékem nebo tvarohem jsou stejně nejlepší…

Zásob mám dost, odcházím tedy konzumovat. Co vy? Vyrazíte do lesa?

One thought on “Desatero sběrače borůvek

  1. Pingback: Návary » Blog Archive » Naloupeno, upečeno, brzy bude snědeno

Napsat komentář