Železná lady

Došlo dnes na tvarohovou bábovku. Došlo…? Vlastně dopeklo.

Více k nalezení zde

Vláčná tvarohová bábovka

  • 200 g změklého másla 
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g moučkového cukru
  • 30 g vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
  • 4 středně velká vejce (případně 5 menších)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a jemná strouhanka na vymazání formy

Máslo, tvaroh a vejce vyndejte v dostatečném předstihu z lednice tak, aby v době zpracování měly všechny suroviny pokojovou teplotu. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky utřete společně s oběma cukry do pěny. Přimíchejte k nim změklé máslo a ještě chvíli třete, aby se suroviny spojily. Pak přidejte tvaroh smíchaný s citronovou kůrou a ještě krátce třete. Do jiné nádoby prosejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Zvlášť vyšlehejte bílky do sněhu. Předehřejte troubu na 150 °C. Formu pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou. Mouku přimíchejte do směsi z másla a tvarohu a opatrně po lžících zapracujte sníh. Těsto vlijte do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Přibližně po 50 minutách troubu vypněte. Asi 20 minut bábovku nechte ve vypnuté troubě. Poté ji vyndejte, objeďte okraje nožem, aby se obsah uvolnil, a vyklopte bábovku na talíř.

Dnes poprvé jsem ale pekla v železné formě. Nečekané, nechtěné a žádoucí. Už nikdy jinak *

Chutnala?