Tekuté zlato ve skle…

… a pivo to není :)

Je čas pampelišek. Louky i zahrady jsou poseté těmito usměvavými sluníčky.

pampelisky

Toužíte-li stejně jako já po domácím sladidlu do čaje (ostatně loňské zásoby včelího medu už se povážlivě krátí), udělejte si chvilku času a vyražte ven s miskou. Květy pampelišek ale trhejte pouze tam, kam nemají přístup psi nebo přemíra výfukových plynů. Návary jsou z tohoto pohledu místem naprosto ideálním.

Potřebovat tedy budete:

  • 400 květů pampelišek,
  • hrst kvítků sedmikrásek,
  • 1 citron,
  • 2 kg cukru krupice,
  • vodu,
  • sklenky se šroubovacím uzávěrem.

Z květů už při sběru ofoukejte co nejvíce malých černých broučků. Pěčlivě je properte v čisté vodě, dejte do většího hrnce a zalijte 1,5 l vody. Citron pečlivě omyjte pod teplou vodou a celý i s kůrou nakrájejte na plátky. Přidejte ho do hrnce. Vše přiveďte k varu a 20 minut nechte jemně probublávat. Odstavte a nechte 24 hodin odpočinout.

Druhý den přes jemné plátýnko položené v cedníku nálev přeceďte do druhého kastrolu a květy ještě pečlivě vymačkejte. Rostliny už posloužily, mohou tedy putovat na kompost. K tekutině přimíchejte všechen cukr, pomalu zahřejte a nechte 2 hodiny slabě táhnout těsně kolem bodu varu. Pečlivě obsah hrnce hlídejte a často míchejte. Jen pod dohledem vám neuteče.

Jakmile začne tekutina houstnout, je čas plnit jí do skleniček. Vymyjte je tedy teplou vodou, ať se trošku nahřejou – jedině tak zabráníte jejich prasknutí po nalití vroucí směsi. Pokud chcete, můžete obsah ještě obzvláštnit dalšími kvítky sedmikrásek, stačí jich pár vhodit na dno nádoby. Po naplnění a zavíčkování doporučuju nechat vše pomalu vystydnout, nejlépe dnem vzhůru.